Forum Overview.com
Kategori: Lagring
Western Digital Raptor
Fråga:
Western Digital Raptor 74GB SATA 16MB 10000RPM


Så heter disken jag precis införskaffat...

Är det någon här som har erfarenhet av dessa diskar?

Jag har nämligen försökt installera operativsystemet (winxp) på denna disk men den vägrar starta... Formateringen går bra, in läsning av alla filer går kanon. Det är först vid omstarten som den säger att "kan ej starta operativsystem" eller nått i de stuket... Ja har ingen jumper i och det ska man inte ha enl tillverkaren om man ska ha disken som master.

SÅ! Vad göra? RMA? Kan det vara nått strul nån annanstans? Tycker det verkar ytterst märkligt att det inte går att få det att funka...

Tacksam för hjälp & ider...
Svaren i kort:
Ingvor: Jag gar en 36GB raptor, och hade inga problem med att installera första gången. Har du installerat drivruteiner ? Har du fler hårddiskar ? Kolla i BIOS-inställningarna om disken är med bland devicen som det försöks bootas från. Eftersom du lyckats installera (iaf första steget) windows på den är den nog helt fungerande. RMA:ar du den får du nog betala eftersom den fungerar.
Det är nog något konfigurationsproblem, första som sagt se över bootordningen i BIOS. kör iofs 2 st i raid 0,men inga problem alls..kolla lite i din bios som dom andra säger=) men va fan! Ja har cd som nr 1 sen kommer disken... Har inga andra diskar installerade när jag formaterar och installerar... Bios? Boot sekvensen är ok. har fungerat hittills...

Mycket märkligt... Jag har precis samma problem.
lyckades installera, och sen när man startar "Operativsystem saknas" står det.
Jag kopplade ut alla andra SATA2 diskar, och raptor stod some device 1 i bios.
Funkade inte, och en jumper som sitter i, på något som heter "power supply...." något.. vet inte riktigt vad det innebär egentligen. Dom är väldigt märkliga dom där diskarna... Ska kolla upp ASUS hemsida efter information... Ja e helt "lost" nu asså... Ehum tänkte på sen sak. "Operativsystem saknas" och "kan ej starta operativsystem" som ni skrivit, är det på svenska när ni ser det på skärmen? För isf lär första delen av windowsstarten börjat (ntldr). Vilket betyder att BIOS är rätt inställt och den bootar från rätt disk.
I boot.ini specifieras var operativsystem ligger. Märkligt om det windowsinstallationen trycker dit blir felaktigt.
Kör ni med windowsskivan i kanske? En del användare rapporterar att då brukar windows hittas om man INTE trycker på någon tangent. Eller är det då som den ger just det felmeddelandet? Vad försökte du installera från? Windows med bara SP1 på? Kolla sata kablaget till disken också och testa byt sata plats...hade småtrubbel med en 36gb Raptor och den var jag tvungen att byta sata plats på för att få igång som den skulle... OK. Ska förtydliga vad jag gjort och inte gjort...

1. Jag har bara 1st disk i kopplad under installationen (raptor)
2. Alla kontakter,sladdar & anslutningar är bytta samt kontrollerade.
3. Startar datorn, trycker på "enter" för att starta från skivan, tar bort partion skapa partion bla bla bla.... Formaterar NTFS (ej snabb)...
4. Formatering klar, kopierar filer....
5. Datorn startar om när detta är klart...
6.Texten kommer fram " tryck på valfri tangent för att starta från CD.... " FELMEDDELANDE!!!
7.och så händer det ingenting...
8.Trycker jag på enter så startar givetvis processen om med formatering osv osv...
9.BOOT sekvensen ligger som följande... 1.dvd läsare 2.sata 1 hdd...
10. Va fan mer kan ja pröva? testa hårddisken i en annan dator som redan är installerad.

kör WDs diagnostik program.

på så sätt verifierar du att hårddisken fungerar. nästa steg är väl att fundera på kontrollerna.

flasha Mk bioset. Det låter som inte bootsectorn blir skriven korrekt på disken, du kanske kan prova att boota upp med windowsskivan till räddningkonsollen där och försöka skriva fixboot, fixmbr och se om det hjälper. citat:Ursprungligen inskrivet av PMJ
Det låter som inte bootsectorn blir skriven korrekt på disken, du kanske kan prova att boota upp med windowsskivan till räddningkonsollen där och försöka skriva fixboot, fixmbr och se om det hjälper.

låter intressant... Lust att fördjupa dig i ämnet eller förklara hur man gör detta... Tilläggas ska att som disk 2,3 & 4 fungerar diksken KANON! Men som systemdisk så känner den sig lite osäker och rädd tror jag... Hur gör man? Har en Raptor 36GB som har fungerat felfritt. Men jag har haft ett liknande problem med en annan disk. Den gick att installera på, men sedan hade den inte "koll" på filer riktigt. Det saknades filer vid första uppstarten osv. Installerade om ett par gånger... Vissa gånger blev det samma fel. Vissa gånger gick det inte ens att formatera. Fick ny disk, sedan fungerade allt perfekt. (men detta var alltså inte en raptor) Brukar finnas nåt i BIOS om att aktivera BOOT from onboard disk controller eller liknande. Det räcker inte med att ha HDD-0 som boot device i priolistan.
Gå till forumet

del.icio.us:Western Digital Raptor   digg:Western Digital Raptor   spurl:Western Digital Raptor   wists:Western Digital Raptor   simpy:Western Digital Raptor   newsvine:Western Digital Raptor   blinklist:Western Digital Raptor   furl:Western Digital Raptor   reddit:Western Digital Raptor   fark:Western Digital Raptor blogmarks:Western Digital Raptor   Y!:Western Digital Raptor   smarking:Western Digital Raptor

Relaterade länkar:
Nästa om Lagring

Föregående om Lagring